Eвропейският лидер в производство на машини, технологии за автоматизация, роботи и периферно оборудване за машини за леене под налягане Wittmann Group обяви пазарния дебют на нов модел голямогабаритен робот WX193, който е проектиран за изработката на изключително големи детайли. Новият робот с регулируеми направляващи с дължина над 2 m е разработен специално за шприц машини със сила на затягане на формата над 4000 t.

WX193 има гъвкава модулна конструкция и в стандартната си конфигурация може да премества детайли с тегло до 150 kg. По този начин серията роботи WX се допълва с един напълно нов модел робот от най-висок клас.

Всяко изпълнение на новия WX193 има впечатляващи размери, а именно:

  •  X-ос: от 2000 до 3000 mm;

  •  Y-ос: от 2800 до 3600 mm;

  •  Z-ос: от 5000 до 9000 mm.

Както всички останали роботи на Wittmann, WX193 се предлага с гъвкав модулен дизайн, като дължините на основните линейни оси могат да бъдат регулирани, за да осигурят оптимална настройка на индивидуалното приложение и/или шприц машината.

В стандартната конфигурация роботът WX193 разполага с допълнителна серво-ос на завъртане C. За разлика от конвенционалните пневматични оси на завъртане, които са стандартно оборудване за много роботи и позволяват въртящи се движения до 90°, Wittmann е избрал серво вариант. Подобно изпълнение осигурява диапазон на завъртане от 0° до 180°, въртящ момент от 250 Nm и точност от 0.1°. За да се справи с гигантските ходове и да премества големите товари без усукване през цялата работна зона, Z-оста на робота е във формата на дебелостенен двоен профил, изработен от стомана с напречно сечение 700 х 400 mm. Всички останали оси на WX193 са решени конструктивно също със стоманени компоненти за осигуряване на максимална твърдост.

За задвижващите системи Wittmann разчита на зъбни рейки (б.ред. използвани за всички хоризонтални оси) или комбинирано задвижване от ремъчна предавка и зъбна рейка – за телескопичните вертикални оси. Разбира се, допълнителни ротационни оси могат да бъдат вградени като допълнителни екстри. Например, серво B-ос на въртене около вертикалната ос или серво А-ос на въртене около оста за изваждане на детайлите.

Стандартно, новият робот WX193 се доставя с най-нови версии на интегрираната система за управление на Wittmann CNC9 и R9. В своята функционалност R9 е базирана на версията R8, която отдавна е доказала своята ефективност, но има редица допълнителни подобрения във функциите, предлагани от R9 TeachBox. Пултът за управление TeachBox вече осигурява по-добри възможности за визуализация – чувствителен на допир 10.1“ дисплей. Разделителната способност на екрана, в сравнение с R8, е увеличена от 800x600 на 1280х800 пиксела. Бутони за стъпково преместване на курсора, вградени в корпуса, улесняват позиционирането на робота чрез тактилна обратна връзка. R9 TeachBox продължава да предлага познати среди за програмиране и обучение, като TextEditor, QuickEdit и QuickNew Wizard. Това осигурява съвместимост със съществуваща по-стара версия на програмата.